Helsinki Tonefest, klinikat ja ohjelma 18.5.2024

Helsinki Tonefest tarjoaa vierailleen päivän aikana klinikoita tämän hetken kovimmilta kepittäjiltä. Klinikat pidetään Musiikkitalon Paavo-salissa, 2. kerroksen lämpiön luokkatilassa sekä Cordial Klubilla (Musiikkitalon ravintola), johon mahtuu reilut 200 kuulijaa. Ole nopea, niin varmistat parhaat paikat päivän aikana. Osa klinikoista kuuluu päivälipun hintaan, osa on maksullisia. Jokaisen esittelyn kohdalla on linkki lipunmyyntiin. Paikkoja on rajoitetusti, joten kannattaa olla nopea.

HUOM! Klinikoiden hintaan lisätään lipunmyyntijärjestelmän toimituskulut.

Huom! Tänä vuonna ei ole lippuyhdistelmää, eli päivätapahtumaan pääsee vain päivätapahtuman lipulla. Päivälipulla pääsee messuille, Cordial Klubille sekä Terassilämpiön klinikoille. Mestaritunti™ -klinikat ja iltakonsertti vaativat erilliset liput.

Kaikkia lippuja voi ostaa ennakkoon, sekä tapahtumapäivänä Musiikkitalolta ja täältä löytyvien linkkien kautta.


Mestaritunti™ -klinikat

Mestaritunti™-klinikat ovat kitaristien itsensä suunnittelemia ja toteuttamia kokonaisuuksia, joissa uppoudutaan jokaisen artistin kitarismin ytimeen. Klinikat koostuvat tarinoista, laitteiston ja kitaroiden taustoituksista, soittotekniikkaan liittyvistä vinkeistä ja toki kitaristien esittämistä kappaleista intiimissä tilassa Musiikkitalon Paavo-salissa. Jokainen klinikka on uniikki ja ainutkertainen kokemus. Olemme antaneet artisteille vapaat kädet suunnitella oman tuntinsa sisällön. HUOM! Näihin klinikoihin ei oteta omaa soitinta mukaan.

Kiko Loureiro (BRA)

Kiko aloitti klassisen kitaran opiskelun 11-vuotiaana. Vain muutamaa vuotta myöhemmin, astuttuaan progressiivisen rockin, heavy metallin, jazzin ja fuusion maailmaan, hän löysi todellisen kutsumuksensa. Kikoa kiehtoi musiikki-ikonit Jeff Beck, Jimmy Page, Paco de Lucía, Herbie Hancock, Pat Metheny, Astor Piazzolla, Hermeto Pascoal ja bändit kuten Black Sabbath, Led Zeppelin, Deep Purple, Iron Maiden ja Van Halen. Tällaiset vaikutteet lisäsivät omistautumista ja intoa loputtomiin treenitunteihin. Tämä kaikki rohkaisi häntä lähtemään matkalle, joka tekisi hänestä monipuolisen muusikon, jolla on ainutlaatuinen tyyli.

 21-vuotiaana Kiko julkaisi ensimmäisen studioalbuminsa Angran kanssa, Angels Cry (1993). Vuonna 2004 Kiko aloitti soolouransa instrumentaalialbumilla No Gravity. Rumpuja lukuun ottamatta Kiko äänitti kaikki instrumentit itse. Kaksi vuotta myöhemmin hänen toinen albuminsa Universo Inverso äänitettiin vain kolmessa päivässä ja se sisälsi eräitä Latinalaisen Amerikan parhaista jazzmuusikoista. Samana vuonna Kiko äänestettiin maailman parhaaksi kitaristiksi japanilaisessa Burrn!-lehdessä, joka on yksi musiikkimaailman suosituimmista aikakauslehdistä. 

Vuonna 2009 tuotiin päivänvaloon taas uusi julkaisu; hänen kolmas sooloalbuminsa nimeltä Fullblast, jonka kappaleissa on vahva annos raskasta ja progressiivista metallia. Kriitikot kuvailivat sitä "hämmästyttäväksi instrumentaalimatkaksi Joe Satrianin ja Carlos Santanan faneille". Samana vuonna Kiko julkisti myös fuusioprojektinsa Neural Coden, jossa hän yhdistelee rockia ja jazzia sekä esittelee ainutlaatuisia brasilialaisia rytmejä.

Vuosi 2015 alkoi jännittävillä uutisilla faneille; Kiko Loureiro kutsuttiin Megadethiin, joka on yksi thrash metallin suurimmista bändeistä ja osa genren legendaarista Big Four:ia yhdessä Metallican, Anthraxin ja Slayerin kanssa. Yhteistyössä Dave Mustainen, David Ellefsonin ja rumpali Chris Adlerin kanssa Kiko äänitti yhtyeen viidennentoista studioalbumin Nashvillessä. Dystopia julkaistiin 22. tammikuuta 2016 ja johti Megadethin menestykselliselle kiertueelle ympäri maailmaa.

Koko uransa ajan Kiko on ollut kärkisijoilla useissa parhaiden kitaristien kyselyissä, ja hän on ollut näkyvimpien ja kriitikoiden ylistämien kitara-aiheisten lehtien, kuten Japanin Young Guitar ja amerikkalaisten Guitar Player ja Guitar World, kannessa. Kuitenkin vuoden 2017 alku tulisi olemaan huippu hänen saavutusluettelossaan; Kikosta tuli ensimmäinen brasilialainen rock- ja heavy metal -muusikko, joka on saanut Grammyn.

Vuonna 2020 julkaistiin Open Source -albumi, joka valittiin Guitar World -lehden vuoden parhaaksi albumiksi. Vuonna 2022 Megadeth julkaisi albumin The Sick, The Dying and the Dead, joka sai Grammy-ehdokkuuden. Loppuvuodesta 2023 Kiko lopetti kiertueen Megadeth-yhtyeen kanssa viettääkseen enemmän aikaa perheensä kanssa. Vuodelle 2024 on valmisteilla uusi sooloalbumi, joka tulee viemään Kikon uusille musiikillisille poluille.

30 vuoden uran jälkeen Kiko Loureiro voi juhlia saavutustaan erittäin arvostetussa asemassa olevana muusikkona ja taiteilijana, joka testaa jatkuvasti rajojaan ja on aina avoin uusille ja innovatiivisille musiikillisille ideoille.


Photo: Petter Boström

Mattias Eklundh (SWE)

Mattiasta pidetään nykyään yhtenä innovatiivisimmista ja uraauurtavimmista kitaristeista, jolla on nopeasti kasvava maailmanlaajuinen seuraajakunta muista "kitaranörteistä” muuten vaan musiikkifriikkeihin. Mattiaksen minimalistinen, kotitekoinen ja riisuttu lähestymistapa kitaraan on yllättänyt niin levyn ostajat kuin toimittajat ympäri maailmaa. Hänen soitossaan ja soundissaan ei yksinkertaisesti ole havaittavissa merkkejä kalliista kitaratehosteista tai prosessoreista, mitä nyt joskus kuullaan vähän "outoja" ääniä.

Mattias on kotoisin Ruotsista ja hän aloitti kitaransoiton 13-vuotiaana. Inspiraationsa hän sai musiikillisista normeista poikkeavien Frank Zappan ja KISSin töistä. "En ole musiikillinen snobi. Levyhyllyni on sekamelska eri tyylejä; gypsy jazz, Zappa, KISS, Miles Davis ja Slayer monien muiden joukossa. Zappa ja KISS olivat tärkeimmät kaverini ja inspiroivat minua edelleen. He olivat epätavallisia siinä mitä he tekivät ja he olivat monella tapaa toistensa vastakohtia, hi-fi, low-fi. Zappassa oli kyse huumorista, valtavista taidoista ja musiikkinsa monimutkaisuudesta, kun taas KISS oli kuin lekavasara ja minähän rakastan molempia. Äänien, lähestymistapojen ja filosofian kaksikerroksisuus on vaikuttanut voimakkaasti siihen, miten kirjoitan ja nauhoitan musiikkia."

Soolotyönsä, johon kuuluu vuoden 1999 Freak Guitar ja lukuisia levyjä bändinsä Freak Kitchenin kanssa, lisäksi Eklundhin innovatiivista kitaratyötä on kuultu sellaisilla levyillä kuin Guitar Odyssey - A Tribute To Yngwie Malmsteen ja Warmth in the Wilderness - A Tribute To Jason Becker. Hän on myös luonut useita kitaraopetus-DVD-levyjä Japanin markkinoille, mukaan lukien "Hyper Freak Exercise" ja "Super Virtuosity".

Andre Nieri (BRA)

Brasilialainen Andre Nieri on yksi uuden sukupolven kiehtovimmista fuusiokitaristeista. Lontoon vuoden 2014 Guitar Idol -kilpailun voittaja on ihastuttanut kitarayleisöä ympäri maailmaa huikealla finger picking -tekniikallaan. Andren soitossa yhdistyy maukkaasti fuusiojazzin ja rockin maastoista kumpuavat vaikutteet pienellä brasilialaisella twistillä paketoituna. Guitar Idol -voiton jälkeen Nieri on toiminut mm. legendaarisen rumpuvirtuoosi Virgil Donatin kitaristina sekä opettanut Los Angelesin maineikkaassa Musicians Institutessa.

Ben Granfelt (Guitar Slingers, Leningrad Cowboys, Wishbone Ash)
Ben Granfelt on yksi suomalaisen kitarismin kirkkaimpia lähettiläitä. Kitaransoiton jo 11-vuotiaana aloittaneen artistin käsissä instrumentti taipuu laajaan kerrontaan ja musiikillisiin sävyihin. Granfelt nauttii myös kansainvälistä suosiota kitaramusiikin ystävien parissa. Tonefestin klinikallaan Ben paneutuu oman tyylinsä löytymiseen, soittokamoihin, kitarismiin itsessään, sekä tietenkin omaan, tunnistettavan melodisen soittotyylin rakennusaineisiin.

Muut klinikat

Atte Aho

Atte Aho on helsinkiläinen kitaristi, joka on työskennellyt muun muassa Suomen eturivin artistien taustabändeissä (esim. Sanni ja Anna Puu), sekä useassa musikaalissa. Ahon nimikkoalbumi ”Atte Aho” ilmestyi vuonna 2022. Klinikan aiheena on Ahon näkemykset niin soundillisesti kuin musiikillisesti eri konteksteissa, sekä soittotekniset oivallukset. Demonstraatioita tulee olemaan omasta tuotannosta, sekä erilaisista työtilanteista rivimuusikkona.

Jarmo Hynninen ja Tuomas Metsberg - “Country & Western -klinikka”
Country-kitara klinikka - country-kitaran perustekniikoiden esittelyä: hybridi pikkaus, pedal steel -venytyksiä ja vapaakieli-lickejä - B-bender Telecaster esittelyä ja B-bender soittokikkoja - omien soittokamojen esittelyä ja näkemyksiä soundista - soittoesimerkkejä ja esikuvien merkitys

Jarmo Hynninen

Jarmo on kokenut muusikko ja kitaransoitonopettaja. Ensimmäinen ammattikeikkapesti oli suomalaisen countryn uranuurtaja bändissä Freud, Marx, Engels & Jung 1989-1991. Sen jälkeen on ollut monenlaisia keikkoja aina Kirkan taustabändistä, R&B /bluesklubikeikoille ja tanssilavoille, monenlaista freelancer työtä teattereissa ja eri bändeissä/artistien taustalla.

Viime vuosina on tapahtunut paluu juurille ja countrykeikkoja on ollut taas enemmän. Jo vuodesta 1994 alkaen Hynninen on toiminut myös kitaransoiton lehtorina aluksi Pop&Jazz Konservatoriossa ja myöhemmin Metropolia AMK:ssa, jossa hän toimii yhä popjazz kitaransoiton vastaavana lehtorina. Sooloalbumeja on vuosien varrella julkaistu kolme, kolme kitaransoitonoppikirja/CD:tä ja lukuisia kursseja internet musiikkikoulu Rockwayssä. Loppusuoralla on myös Telecaster instrumentaalialbumi Tuomas Metsbergin kanssa, joka on tarkoitus julkaista keväällä 2024.

Tuomas Metsberg
Tuomas Metsberg on suomalainen juuri- ja country-kitaristi ja tuottaja, joka on enimmäkseen tunnustettu panoksestaan ​​Suomen vilkkaaseen kantrimusiikkielämään. Tuomas on yhtyeenjohtaja kahdeksanhenkisessä yhtyeessä Luxury Liner ja autenttisessa honky-tonk -yhtyeessä Tuomas Metsberg & His Strangers. Tuomas soittaa myös useiden merkittävien artistien kanssa ja on jäsenenä useissa eri yhtyeissä, kuten Jussi & The Boysissa.

Suomalaisten artistien kanssa työskentelyn lisäksi Tuomas on keikkaillut myös merkittävien kansainvälisten artistien, kuten Grammy-palkinnon voittajan Redd Volkaertin (USA/CAN), "American Treasure" Jim Campilongon (USA), Dallas Waynen (USA) ja grammy-palkinnon voittaja Ted Russell Kampin (USA) kanssa.


Pauli Halme

Pauli Halme tunnetaan sekä country- ja rootsmusiikin erikoisosaajana sekä muusikkona eri artistien taustalla. Halmeen perustama Hilland Mondays klubi on julistanut countrymusiikin ilosanomaa jo lähes 10 vuotta joka maanantai Helsingissä, lisäksi Halme on julkaissut kaksi countryhenkistä sooloalbumia. Freelancekitaristina hänet on nähty mm. Erinin, Mikko Kuustosen sekä Aki Tykin yhtyeissä.

Tonefestin klinikalla syvennytään fingerstyle-kitaransoittoon Chet Atkinsin, Jerry Reedin, Merle Travisin ja Tommy Emmanuelin hengessä. Luvassa vinkkejä sekä tyyliin vasta tutustuvalle sekä pidemmälle ehtineelle soittajalle!” Lyhyt ”Pauli Halme tunnetaan sekä country- ja rootsmusiikin erikoisosaajana sekä muusikkona eri artistien taustalla.

Juho ”Kihara” Pitkänen 

Yksin soittaminen - Kuinka täyttää tila yksin sähkökitaralla.

Juho ”Kihara” Pitkäsen kitarismi nojaa perinteisiin. Hän tekee paljon keikkoja yksin soittaen classic rock -materiaalia sekä omia kappaleitaan. Yksin soittaessa on oltava vastuussa kaikesta; soundista, taimista ja harmoniasta ja yleisön viihdyttämisestä. Kuinka tämä kaikki toteutuu Kiharan soolokeikalla, jossa luotetaan perinteiseen lähestymistapaan aseina vanhat vahvistimet ja ’63 Stratocaster.